سلامت مردان(پروستات)
پروستات توده اي از غدد است كه شكل حلقه اي (مانند دونات) دارد. و در پايين مثانه بين مقعد و پايه آلت مردي قرار گرفته است و مجراي ادرار را احاطه كرده است.
این غده به اندازه گردو می باشد و بيشترین مايع موجود در مني را ترشح مي كند.
سه مشكل عمده پروستات عبارتند از: عفونت پروستات، بزرگ شدن پروستات و سرطان پروستات.
عفونت پروستات
بعضي از مواقع عفونت پروستات به طور ناگهاني بروز مي كند و نشانه هايي از اين قبيل دارد:
- تب و لرز
- درد و سوزش به هنگام ادرار و انزال مني
- احساس داشتن ادرار به دفعات زياد و به شدت، ولي فقط مقدار كمي ادرار دفع مي شود.
- درد شكم
- ديدن خون در ادرار
اگر هر كدام از اين نشانه ها را داشتيد فوراً به پزشک مراجعه كنيد و معمولا اين گونه عفونت ها با آنتي بيوتيك درمان می شوند.
بزرگ شدن پروستات
در بعضي از مردها، يكي از نشانه هاي پيري، بزرگ شدن پروستات با گذشت زمان است. اگر چه اين يك بيماري نيست اما همچنان كه اين غده بزرگ مي شود، به مجراي ادرار فشار بيشتري وارد مي كند و مي تواند موجب بروز مشكلات دفع ادرار شود. بعضي از اين مشكلات عبارتند از :
- دفع ادرار همراه با درد
- احساس مي كنيد مقدار ادرار شما زياد شده است.
- كاهش فشار ادرار در هنگام دفع
- دفع ناقص ادرار
- مشكل داشتن در شروع دفع ادرار و متوقف كردن آن
اگر دفع ادرار براي شما سخت شده است و اين نشانه ها را مشاهده كرديد حتماً با پزشك خود مشورت كنيد تا راهکارهایی را براي درمان و كنترل بزرگ شدن پروستات به شما ارائه دهد. در بعضي از مردها هر چه بیشتر منتظر مي مانند و صبر می کنند و شدت اين علائم بيشتري می شود. اما داروهايي هست كه به شما در بهبود اين مشكلات كمك مي كنند.
سرطان پروستات
علت دقيق سرطان پروستات هنوز مشخص نشده است. متخصصين نمي دانند كه چرا سرطان پروستات در بعضي از مردها پيشرفت مي كند و چرا در بعضي اين گونه نيست. تحقيقات نشان داده است كه عوامل مشخصي وجود دارد كه مردان را مستعد خطر سرطان پروستات مي كند. به طوري كه سرطان در آنها پيشرفت مي كند. اين عوامل عبارتند از:
- پيري: داشتن سن 50 سال و بيشتر
- سابقه خانوادگي: داشتن برادر، پدر يا پسري كه سرطان پروستات داشته است.
- رژيم غذايي: خوردن غذاهاي پرچرب و نوشيدن مشروبات الكلي خطر ابتلا را بالا مي برد.
- نژاد: نژاد آمريكايي آفريقايي بيشترين استعداد ابتلا را دارند.
متخصصين امر توصيه مي كنند كه مردان به خصوص در سن بالا و كساني كه سابقه خانوادگي داشته اند مرتباً (سالي يكبار) آزمايشهاي لازم را انجام دهند چون تشخيص زود هنگام سرطان پروستات مي تواند به درمان مؤثرتر و حفظ جان بیمار كمك كند.
برای حفظ سلامت پروستات چه باید خورد؟
انواع توت ها، ماهی چرب، آجیل، لوبیا، چای سیاه و هندوانه از جمله میوه ها و خوراکی های مفید برای حفظ سلامت پروستات هستند.
تاکنون هیچ شواهد قابلاعتنایی مبنی بر اینکه خوراکیهای سالم از سرطان پروستات جلوگیری میکنند به دست نیامده است، اما خوردن این مواد غذایی میتواند در کاهش احتمال ابتلا به این بیماری اثرگذار باشد. بنابراین مصرف سبزیجات و میوهها چه بهعنوان غذای اصلی و چه بهعنوان میان وعده علاوه بر اینکه موجب سلامت عمومی میشود برای پروستات نیز بسیار مفید هستند. از همین رو در این گزارش به 6 خوراکی مفید برای پروستات اشاره میشود:
انواع توتها
توتفرنگی، توت سیاه و تمشک سرشار از ویتامین C و آنتیاکسیدان هستند. آنتیاکسیدانها در پیشگیری از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد، حملات مولکولها به سلولهای سالم و کاهش خطر سرطان نقش مهمی ایفا میکنند. ویتامین C نیز از طریق افزایش ادرار و کاهش تورم علائم ابتدایی پروستاتهای خوش خیم را بهبود میبخشد.
ماهی چرب
اصلیترین دلیل ضرورت مصرف ماهی، وجود امگا 3 در آن است. امگا 3 به کاهش کلسترولهای بد و افزایش کلسترولهای خوب، کاهش فشارخون، کاهش خطر حملات قلبی و کم کردن وزن کمک میکند. اگرچه دانشمندان توصیه میکنند که برای داشتن پروستاتی سالم تا جای ممکن از خوردن گوشت پرهیز شود، اما ماهی ازجمله خوراکیهایی است که به سلامت پروستات کمک میکند.
آجیل
روغن سالم که در انواع مغزهای آجیل یافت میشود، به کاهش کلسترول و افزایش توان ذهنی کمک بسیاری میکند. آجیل یکی از بهترین خوراکیهایی است که میتواند بهعنوان میان وعده استفاده شود. آجیلها سرشار از ویتامین E، کلسیم و مواد معدنی هستند. در میانمغزهای آجیل انواع بادام و گردو برای سلامت پروستات بسیار مفید هستند.
لوبیا
پزشکان توصیه میکنند بهجای استفاده از گوشت قرمز از پروتئینهای گیاهی مانند لوبیا، تخم شربتی و شاه دانه در برنامه غذایی استفاده کنیم. بهعنوانمثال یک فنجان لوبیا سیاه 15 گرم پروتئین و 15 گرم فیبر دارد که هر دو این مادهها در سالم ماندن پروستات نقش مهمی دارند. ازآنجاییکه هر مرد بالغی باید روزانه 38 گرم فیبر و 56 گرم پروتئین دریافت کند، مصرف لوبیا یا دانههایی ازایندست میتواند این مقدار را تأمین کند.
چای سیاه
بر اساس بسیاری از تحقیقات انجامشده، چای سیاه یک محافظ بسیار خوب در برابر ابتلا به سرطان پروستات است. مزایای چای سبز به همینجا ختم نمیشود، این گیاه در کاهش کلسترول و تقویت حافظه نیز بسیار مؤثر است. برای بهتر شدن مزه چای سبز میتوانید آن را با نعنا، لیموترش یا افزودنیهای دیگری طعم دار کنید.
هندوانه
این میوه خوشطعم و خوشرنگ بخشی جدانشدنی برنامه غذایی در طول تابستان است، میوهای سرشار از ویتامین A و C. علاوه بر این هندوانه مانند سایر میوههای قرمزرنگ هم چون گوجهفرنگی، گریپفروت و زردآلو سرشار از آنتیاکسیدان است که خواص ضد سرطانی دارد.
آب میوه پاییزی مفید برای مردان
نوشیدن روزانه یک لیوان آب انار به میزان قابل ملاحظه ای پیشرفت سرطان پروستات را کند می کند. انار یکی از میوه های زمستانی و بسیار مفید است. این میوه حاوی مخلوطی از ترکیبات شیمیایی ارزشمند است که آسیب سلولی را کاهش می دهد.
بررسی های پژوهشگران نشان می دهد، آب انار اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی بالایی دارد که بدن را در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. همچنین حاوی ایزوفلاون هایی است که در مرگ سلول های سرطانی نقش دارند.
سرطان پروستات با اندازه گیری سطح ترکیبی موسوم به آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) تشخیص داده می شود. برای بررسی پیشرفت این بیماری زمان دوبرابر شدن سلول های سرطانی مورد سنجش قرار می گیرد که هرچه کوتاهتر باشد بیانگر سرعت بیشتر رشد بیماری است. معمولا میانگین زمان دو برابر شدن این سلول ها 15 ماه است اما در مطالعه اخیر پس از مصرف آب انار این زمان به حدود 54 ماه رسید.
پژوهشگران اظهار امیدواری کردند که بتوانند نتایج این مطالعه را در کنار سایر روش های درمانی مانند هورمون درمانی یا شیمی درمانی استفاده کنند. محققان می گویند این تاثیر ممکن است به حدی باشد که حتی طول عمر بیماران را نیز افزایش دهد.
مواد غذایی موثر بر سرطان پروستات
متخصص تغذیه در امور سرطان گفت: مصرف روزانه ۵ نوبت میوه و سبزی تازه، در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات موثر است؛ در این میان، مصرف سبزی ها از خانواده کلم، چای سبز، گردو، ماهی و غلات نیز توصیه میشود.
به گزارش سرویس وب گردی پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، سید حسن داوودی متخصص تغذیه در امور سرطان، درباره انواع میوه و سبزی که بر پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات در مردان مؤثر است، گفت: مصرف روزانه 5 نوع نوبت میوه و سبزی، زمینه ساز کاهش خطر بیماری های قلبی و دیگر بیماری ها، از جمله برخی سرطانها میشود.
وی افزود: انواع میوه و سبزی تازه، انتخاب بهتری در مقایسه با آبمیوه یا آب سبزی تازه، مکمل یا عصاره های غذایی است. انتخاب سبزی و میوه متنوع سبب دریافت ویتامینها و مواد معدنی متفاوت میشود.
داوودی با بیان اینکه در انتخاب میوه و سبزی حتما رنگهای متنوع را باید در نظر گرفت، گفت: به عنوان مثال میوه و سبزی ها با رنگ قرمز شامل گوجه فرنگی، توت فرنگی، هندوانه، پیاز، توت و فلفل قرمز بوده و دیگر میوه و سبزی ها با رنگ زرد و نارنجی نیز از قبیل هویج، زردآلو، پرتقال، کدو، موز و هلو، و با رنگ سبز مانند اسفناج، کلم، کیوی، کاهو، فلفل سبز و خیار از جمله اقلام مؤثر در پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات هستند.
این متخصص تغذیه در امور سرطان گفت: سبزیها مخصوصا از خانواده کلم در ترمیم بافتهای آسیبدیده در اثر مواد سرطانزا کمک میکنند و مصرف 5 نوبت از خانواده کلم در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مؤثر است.
داوودی تصریح کرد: همچنین منابع آنتیاکسیدانی در برابر سرطان پروستات نقش حمایتی دارند و از جمله ویتامینها و مواد معدنی در این رابطه میتوان به ویتامین سلنیوم، ویتامین A و ترکیباتی مانند لیکوپن و مواد غذایی مانند آب انار و چای سبز اشاره کرد.
وی افزود: منبع غذایی که به مقدار زیاد سلنیوم دارد، شامل مغزها (گردو، بادام، دانهها تخم کدو، کنجد، آفتابگردان) و انواع نان، غلات، ماهی و مرغ است که مصرف این منابع در کاهش ابتلا به سرطان پروستات مؤثر است.