loading...
مشاور روز
پیغام خوشامد گویی

با عرض سلام خدمت شما بازدید کنندگان عزیز
این سایت به مدیریت جواد کریم زاده(مشاور)

در زمینه مسائل خانوادگی ، تحصیلی ، جنسی و ... راه اندازی گردیده و در اختیار شما قرار گرفته است
در صورت بروز هرگونه مشکل میتوانید به روشهای زیر با مدیریت سایت ارتباط برقرار نمایید

مکالمه انلاین از طریق یاهو مسنجر یا ارسال ایمیل به

آیدی مدیریت سایت :moshaver_karimzadeh@yahoo.com

ارتباط تلفنی با مدیریت سایت که در صورت عضویت میتوانید شماره رادریافت نمایید
 و یامراجعه حضوری در کلینیک با تماس و هماهنگی قبلی
با عضویت و ارائه نظراتتان ما را در اداره بهتر سایت یاری نمایید

نحوه عضویت و استفاده از مطالب
جواد کریم زاده بازدید : 286 پنجشنبه 20 آذر 1393 نظرات (1)

انگیزش تحصیلی

 

 

با توجه به اينكه در قلب نظام وتعليم وتربيت مادام العمر، ايجاد وتقويت صلاحيت وويژگي خود راهبري و خودارزيابي دريادگيرنده مطرح مي‌باشد،مجموعه مؤلفه ها وويژگيهاي اين نظام نشان مي‌دهد كه مدرسه و آموزشهاي رسمي آنهامي‌تواند نقش مهمي در ايجاد وتقويت ويژگيهاي خود رهبري وخود ارزشيابي فراگيران، داشته باشد.

حال با توجه به نقش مدرسه وبرنامه‌هاي آن در ايجاد وتقويت خود راهبري وخود ارزشيابي فراگيران از يك سو وتوجه به متمايز بودن يادگيري خود راهبري كه اساسي‌ترين نوع يادگيريها است،ازسوي ديگر ،ايجادو يا تقويت اين نوع يادگيري وضرورت تغييردرنقش تعليم وتربيتي آموزشگاه(برنامه هاي درسي،فرآيند ياددهي، يادگيري ومديريت ورهبري آموزشي آن) را ايجاب كرده وبه تربيت معلماني با زمينه تعليم وتربيت مادام العمر وخود راهبر در يادگيريها نياز خواهد بود، كه هم جوابگوي احتياجات خود در اين زمينه بوده وهم بتوانند دانش آموزاني آتي خود را در اين راستا هدايت كنند.

 

اصولاً ازنقطه نظر تعليم وتربيت مادام العمر ،نگاه به تعليم وتربيت ،نگاه به يك كل است كه از پنج مؤلفه كليّت،وحدت،انعطاف پذيري،مردمي بودن وخودشكوفايي به عنوان مؤلفه هاي اساسي اين نظام تشكيل يافته است ولازمه خود شكوفايي انسانها ، تربيت و پرورش دو نوع توانايي و صلاحيت عمده يعني خود ارزشيابي وخود راهبري در آنان ميباشد.

 

 

تعليم و تربيت مادام العمر و انگيزش تحصيلي (خود راهبري وخود ازشيابي ) ريشه در مكتب تربيتي و انسان ساز اسلام دارد كه ديدگاه و بستره جديد آن در آموزش و پرورش بعد از انقلاب اسلامي از اهميت قابل توجهي برخوردار شده است .

از طرف ديگر هيول  توسعه مفهوم تعليم تربيت مادام العمر را در حد انقلاب كپرنيكي در نجوم مي داندو استاد اسكاگر بر اساس مجموعه نظرات انديشمندان اين حوزه ويژگيهاي افراد خود راهبر را به صورت ذيل بر شمرده است :

1ـ پذيرش خود2ـبرنامه ريزبودن3ـ انگيزش دروني4ـارزشيابي دروني شده5ـ پذيرابودن تجربه 6ـ انعطاف پذيري  7ـ خود مختاري

با توجه به نقش فرآيند ياددهي يادگيري (معلمان ) ، محتواي برنامه هاي درسي مدارس و مديريت و رهبري آنها در امر انگيزش تحصيلي فراگيران ، به ويژه در امر پرورش ابعاد خود راهبري وخود ارزشيابي كه زمينه ساز خود شكوفايي تحصيلي آنان مي باشد ، لذا پژوهش در زمينه خود راهبري و خود ارزشيابي دانش آموزان دوره راهنمايي و بررسي اين مطالب كه تا چه حد برنامه هاي درسي،فرايند ياددهي ـ يادگيري و مديريت مدارس در ايجاد يا تقويت اين ابعاد در فراگيران مؤثر است مي تواند در تعين فاصله اي كه صاحبنظران تعليم و تربيت از طريق مطالعات و تجربياتشان مطرح مي كنند ، نسبت به آنچه  كه ما در مجموعه آموزش و پرورش كشورمان تعقيب مي كنيم مؤثر باشد . بدين ترتيب اين پژوهش در پي شكل گيري اين تصوير بوده و در اين راستا دو مرحله اساسي زير دنبال مي شود :

الف ـ جستجو پيرامون دو بعد خود راهبري و خود ارزشيابي در نظام تعليم وتربيت مادام العمر با توجه به نظرات صاحبنظران اين حوزه و مشخص كردن ويژگيهاي آن و دريافت اصول راهنما براي تلاش مدارس در جهت تحقق ويژگيهايي كه در ارتباط با خود راهبري و خود ازشيابي فراگيران مطرح مي باشد، مي تواند در چارچوب نظري پژوهش مؤثر باشد . در اين راستا و به منظور تدوين مباني نظري پژوهش ، به بررسي نظرات انديشمندان اين حوزه نظير اسكاگر و نيز گود پرداخته و سعي بر آن خواهد بود كه تا حد ممكن اين دو بعد انگيزش تحصيلي معرفي و افقهاي آن حد امكان گشوده شود .

ب ـ با توجه به انجام مرحله اول و مهيا شدن زير بناي نظري پژوهش ، زمينه يابي و بررسي ديدگاه كارشناسان تعليم و تربيت ، معلمان  دانش آموزان سال سوم دوره راهنمايي استان نسبت به ايجاد توان خود راهبري و خود ارزشيابي در آنها صرت گرفته و سپس به منظور تدوين سوالات اصلي پژوهش و تعيين نقطه شروع اجرا ، به برسي سوابق مطالعاتي پژوهش در سطح بين المللي نظير گزارش تحقيق انجام شده توسط موسسه ERICكه در كشور كانادا در زمينه تسهيل يادگيري مادام العمر در طي سالهاي (1984-1987 ) در دانشكده علوم تربيتي دانشگاه اوتاوا انجام شده و نيز چهار مورد پژوهش انجام شده توسط استاد اسكاگر در كشورهاي آمريكا، آلمان ، مجارستان و فيليپين كه زير نظر سازمان يونسكو در سطح بالاي دبيرستانها صورت گرفته و نيز ده مورد پژوهش گردآوري شده در زمينه آماده كردن معلمان براي تعليم و تربيت مادام العمر توسط گود در كشورهاي استراليا، فرانسه،السالوادور ،هندوستان ،ساحل عاج ، اردن ، لسوتو ، مكزيك ،فليپين و لهستان كه زير نظر سازمان يونسكو اجرا و توسط انتشارات پرگامون منتشر شده ، پرداخته خواهد شد .

درسطح داخلي نيز به بررسي وتحليل نتايج مطالعاتي كه توسط آقاي نادر سلسبيلي در سال 1371 در زمينه خود راهبري دانشجو ـ معلمان مراكز تربيت معلم شهر تهران صورت گرفته، پرداخته مي شود . پژوهش مذكور در ارتباط پديده تعليم و تربيت مادام العمر و گزينه هاي خود راهبري و خود ارزشيابي دانشجو ـمعلمان بوده و از روش تحقيق زمينه يابي استفاده شده و نتايج نشان مي دهد كه مراكز تربيت معلم از جهت برنامه هاي درسي ، فرآيند ياددهي ـ يادگيري و مديريت و رهبري آموزشي در راستاي ايجاد فرصت براي تقويت خود راهبري و خود ارزشيابي فراگيران نبوده وتنها درس كارورزي (تمرين معلمي ) و فعايتهاي فوق برنامه بعضي از مراكز توانسته به ميزان كافي در سطح محدودي در زمينه ايجاد و يا تقويت دو شاخص مؤثر باشد . بدين ترتيب در اين پژوهش ، ما ضمن پرداختن به تدوين مباني نظري ابعاد خود راهبري و خود ازشيابي در فرايند تعليم و تربيت مادام العمر ، به برسي زمينه يابي رابطه بين متغيرهاي : فرايند ياددهي ـ يادگيري، محتواي برنامه درسي و مديريت مدارس(به عنوان متغيرهاي اثرگذار ) و متغيرهاي : انگيزش تحصيلي ، خود راهبري و خود ارزشيابي فراگيران سال سوم دوره راهنمايي استان (به عنوان متغيرهاي تابع يا اثر پذير )، خواهيم پرداخت .

 

 

مدارس ميتوانند از طريق انجام وظيفه به عنوان يك مركز مبادله براي بسياري از فرصتهاي تربيتي كه در زمان حاضر موجود است ، خود را از حالت انزوايي كه در جامعه دارند ، ايجاد شبكه هايي كه مردم را در تماس با فرصتهاي خود تكاملي  قرار مي دهند بايد ماموريت جديد آموزش مدرسهاي قرار گيرد .هنگامي كه مربيان حرفه اي ، منابع يادگيري را در موقعيتهاي مختلف هماهنگ مي كنند بايد آنها را با فراگيراني كه مورد نظرند انطباق داده و وظيفه ارتباطي خود را به يك عملكرد مكانيكي تقليل ندهند .

يك اصل مشخص در دنياي غير مشخص آينده اين است كه انسان پيوسته با تغييرات اجتماعي ـ  اقتصادي وتكنولوژيكي مواجه خواهد بود ، كه احتمالا طبيعتي غير قابل پيش بيني خواهد داشت . بقاي انسان به اين بستگي دارد كه بتواند در صورتي امكان در اين تغييرات اثر گذاشته و خود را با تحولات دايمي سازگار نمايد. توانايي يادگيري به صورت اساس بقا در مي آيد و تعليم و تربيت هر چه بيشتر به صورت يك نياز ضروري براي هر فرد مي شود .

افراد به اين نياز دارند كه به طور روز افزوني مسئوليت تعليم و تربيت خويش را بر عهده گيرند و در اينجا عمل تدريس جهت دهنده عمل يادگيري مي شود . جايي كه افراد كمتر به صورت يك شيء و بيشتر به صورت يك فاعل مطرح مي شوند .

مك دونالد پيشنهاد كرده است كه تعليم تربيت بايد هدف نهائيش را رها سازي افراد از كوته بيني هاي خاص زماني و مكاني و توسعه امكانات براي افراد جهت خلق خود و جامعه خويش قرار دهد .

هدف كانوني چنين مدرسه اي از برنامه درسي و طرح ريزي آن ، تربيت افرادي است كه به طور مداوم فراگيرنده خود ـ راهبر باشند و از نظر تاريخي نيز هدف چنين تعليم و تربيتي دادن وسعت نظر به فراگير بوده است .

 

 

گروه مطالعه (ASCD) هفت هدف كلي براي تعليم و تربيت انسان گرايانه تشخيص و به شرح ذيل ارائه داده است :

1ـ قبول نيازها و مقاصد فراگير و ايجاد تجربيات و برنامه هاي در حول قابليتهاي خاص فراگير

2ـ تسهيل خود شكوفايي و كوشش براي رشد احساسي از كفايت شخصي در اتمام افراد.

3ـ مراقبت در تحصيل مهارتهاي اساسي لازم براي زندگي در يك جامعه چند فرهنگي مشتمل بر مهارتهاي علمي ـ شخصي ، ميان فردي و تخصصهاي حياتي اقتصادي .

4ـ شخصي كردن تصميم گيري ها و شيوه هاي تربيتي از جمله به وسيله دخالت دمكراتيك دانش آموزان در فرايندهاي تعليم و تربيتي خودشان در تمامي سطوح اجرا و عمل .

5ـ شناسايي تقدم احساسات انساني و بكارگيري ارزشها و ادراكات شخصي به عنوان عوامل جدانشدني د فرايند تعليم و تربيت .

6ـ كوشش در گسترش محيطهاي يادگيري به نحوي كه همه مشاركت كنندگان، آنها را به عنوان محيطهاي مناسب براي بحث كردن ،درك كردن ، محيطهاي حمايتگر ، جالب و خالي از تهديد تلقي كنند .

 

7ـ گسترش توجهات اساسي فراگيران نسبت به ارزش ديگران ومهارتها درحل تضادها

 

 

جو مدرسه همان ارتباط ميان فردي بين دانش آموزان و هيات آموزشي مي باشد . به ويژه فرهنگ موجود بين همسالان بخصوص در دوره راهنمايي يك عامل مهم در تعليم و تربيت پنهان نوجوانان است .

  در زمينه تعامل معلم و دانش آموز بايد گفت : اين گونه ارتباطات به نوبه خود اثر مستقيم بر بافت سازماني نحوه ارائه تكاليف يادگيري دارد . رفتار دانش آموزان در كلاس درس شيوه برخورد معلمان را نسبت به دانش آموزان تحت تاثير قرار مي دهد .

كارت لج و ميل برن گزارش داده اند كه« اثر رفتار دانش آموز در پاسخهاي معلم در تعدادي از مطالعات و از طريق تغيير سيستماتيك رفتار دانش آموز نشان داده شده است» ، آنها دو طبقه كلي رفتارها ي اجتماعي دانش آموز را كه براي موفقيت آموزشگاهي مورد نياز است ، شناسايي كرده اند:

1ـ مهارتهاي كنش متقابل شخصي : مثل كمك كردن ، مشاركت ، تبريك گفتن ، صحبت مثبت با ديگران و كنترل پرخاشگري

2ـ مهارتهاي مرتبط با تكاليف :مثل حضور، صحبت مثبت درباره موارد آموزشي علمي ،اطلاعات از خواسته هاي معلم و پايداري در انجام تكليف .

مهارتهاي فوق بيانگر هدفهاي كلي و مهم در برنامه درسي غير مدرن است  . دانش آموزاني كه اين مهارتها را به عنوان برنامه درسي پنهان خويش مورد اقتباس قرار داده ودر آنها تسلط مي يابند ،تلاشهايشان تقويت شده و در زمره دانش آموزان موفق محسوب مي شوند .

 

 

 

لازمه خودشكوفايي انسانها ، تربيت دو ويژگي عمده يعني خود راهبري و خود ارزشيابي است. زيرا موفقيت يك جامعه ياد گيري آينده به تغيير گرايش فراگيران و معلمان نسبت به تعليم و تربيت متكي است . در مؤسسات تعليم و تربيت رسمي ، معلمان مسئول تدريس و فرگيران ملزم به يادگيري هستند . ولي در موسسات تعليم و تربيت غير رسمي فراگيران   براي يادگيري خودشان مسئول شده و معلمان ملزم به كمك به فراگيران ميشوند . مسئوليت يادگيري بايد در همه جنبه هاي جامعه ياد گيري از معلمان به فراگيران تغيير يابد .

فراگيران تا وقتي كه خودرهبر نشوند، نمي توانندبراي ياد گيري خودشان تقبل مسئوليت نمايند.يكي از موانع عمده ممكن است اين باشد كه معلمان در تغيير نقش خود از هدايت ياد گيري به نقش كمك به فراگيران براي خود رهبر شدن ، مشكل داشته باشند .

فراگيران خود رهبري به دسترسي داشتن به منابع موجود تربيتي نيازمندند . براي تسهيل در دسترسي فراگيران،يك فهرست اصلي از منابع بايد به وسيله گروه طرح ريزي گرد آوري شود .يك مدرسه يا جامعه يادگيري مستلزم اين است كه فراگيران وقتي مسئوليت تعليم و تربيت خود را پذيرفته و هنگامي كه به ساير فراگيران درس مي دهند خود به صورت پرسنل منابع يادگيري در مي آيند .

ويژگيهاي افرادي كه داراي انگيزش تحصيلي براي تعليم وتربيت مادام العمر يعني خودراهبر و خودارزشياب هستند ، توسط اسكاگر   به

شرح ذيل جمع آوري شده است .


1ـ پذيرش خود

2 ـ برنامه ريز بودن


3ـ انگيزش دروني

4ـ ارزشيابي دروني شده  


5ـ پذيرا بودن تجربه

6ـ خود مختاري    

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط رحیم اسمعیلی در تاریخ 1393/10/15 و 23:19 دقیقه ارسال شده است

مطالب سایت خیلی عالی هستن شکلک


کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    به نظر شما سایت بیشتر در مورد چه مطالبی باشد؟
    در مورد مسائل خصوصی بیشتر با چه کسی راحت تر هستید؟
    راهنمایی چه کسی می تواند در زندگی و در هر زمینه ای کار سازتر باشد؟
    آیا در مورد دوستی با جنس مخالف با خانواده راحتید؟
    آیا دوستی با جنس مخالف مانعی برای پیشرفت شما نشده است؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 108
  • کل نظرات : 22
  • افراد آنلاین : 10
  • تعداد اعضا : 28
  • آی پی امروز : 270
  • آی پی دیروز : 15
  • بازدید امروز : 717
  • باردید دیروز : 17
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 734
  • بازدید ماه : 805
  • بازدید سال : 3,576
  • بازدید کلی : 92,618
  • جواد کریم زاده مدیریت سایت

    dsc02670.jpg

    پیغام مدیر سایت

    سلام کاربر عزیز

    ممنون که به سایت خودت سر زدی

    امیدوارم لحظات خوشی در کنار ما داشته باشی

    منتظر نظرات کارساز شما هستیم

    با عضویت در سایت همراه ما باشید

    http://moshavererooz.ir/